top

Nietolerancja, jak wykryć?

Kiedy po spożyciu danego produktu nasz organizm wysyła nam niepokojące sygnały, to możemy mieć do czynienia z nietolerancją pokarmową. Objawy nietolerancji pokarmowej widoczne są najczęściej w pierwszych latach życia dziecka. Możliwe jednak jest również, że nietolerancja pojawi się u człowieka dorosłego. W pewnym momencie układ odpornościowy „wyczuwa” wroga w organizmie, czyli alergen i zaczyna wytwarzać przeciwciała, aby go zwalczyć. Niestety u osoby uczulonej przeciwciała nie działają lub nie są wytwarzane w odpowiednim momencie, dlatego po zjedzeniu konkretnego produktu pojawiają się uciążliwe objawy (np. wysypka, opuchlizna).

Jaka jest, przyczyna powstawania nietolerancji pokarmowej? Naukowcy odkryli kilka przyczyn, które mogą mieć na to wpływ, oto one:

  • Dziedziczenie
  • Zbyt restrykcyjne dbanie o higienę, które nie służy stworzeniu silnego układu odpornościowego
  • Za bardzo urozmaicona dieta w pierwszych latach życia dziecka
  • Spożywanie produktów nieznanego pochodzenia (egzotyczne warzywa, owoce, oleje)
  • Skażone środowisko.

W Polsce najczęściej występuje nietolerancja mleka i laktozy. Na nadwrażliwość na ten produkt cierpi większa część naszego społeczeństwa, niestety ponad połowa nie zdaje sobie z tego sprawy. Objawy mogą być różne, często tej nietolerancji towarzyszy biegunka, wymioty, wzdęcia, „zapchany” nos. I nie mowa tu o mleku matki, które, jak wiadomo jest bardzo dobre i zdrowe dla malucha, zawiera lecytynę niezbędną do rozwoju mózgu i układu nerwowego niemowlaka. To mleko krowie jest odpowiedzialne za te wszystkie dolegliwości. W organizmie człowieka wraz z okresem dojrzewania powoli zanikają pewne enzymy, które odpowiadają za prawidłowe trawienie laktozy i kazeiny. Dodatkowo mleko krowie obecnie zawiera duże ilości sterydów i hormonów, które niekorzystnie wpływają na działanie naszego mózgu.

Drugim dość powszechnym alergenem jest gluten znajdujący się w ziarnach pszenicy, pszenżyta, orkiszu, jęczmienia, owsa oraz kamutu. Ziarna tych zbóż wykorzystywane są do produkcji mąki, dzięki czemu gluten znajduje się niemal we wszystkich produktach piekarniczych i cukierniczych. Możemy go również znaleźć w parówkach, mięsie mielonym, słodyczach, wędlinach, piwie, pasztetach, warto również czytać etykiety, zwłaszcza powinni robić to chorzy na celiakie (nietolerujący glutenu), ponieważ często jest napisane na nich: „Może zawierać śladowe ilości glutenu”, a nawet najmniejsza ilość może skończyć się nieprzyjemnymi skutkami. W diecie eliminującej gluten muszą znaleźć się produkty powstające z pozostałych odmian mąki (kukurydzianej, gryczanej, ziemniaczanej). Głównymi objawami nietolerancji glutenu jest biegunka, ból brzucha, wzdęcia, wymioty, utrata wagi ciała, osłabienie organizmu oraz otępienie.

Nietolerancja pokarmowa może pojawiać się również po spożyciu produktów, takich, jak:

  • orzechy
  • jajka
  • łubin
  • seler
  • mięczaki i skorupiaki

— Koniec Artykułu

Artykuły

 Co to jest gluten

 Owoce i Warzywa

 Soki z warzyw i owoców

 Dita ketogeniczna

WSZYSTKIE

Sitemapa

Nawigacja

Kontakt

Śledź Nas

   
jemdobrze.com.pl